Pantofi dama piele - istoric

Moda pantofilor evolueaza de la un an la altul si cu siguranta ultima suta de ani a adus schimbari semnificative in moda pantofilor de piele de dama. Insa istoricul acestora merge mult mai departe in istorie.

Pantofii cu toc

Pantofii cu toc sunt asociati cu feminitatea mai mult decat orice alt tip de incaltaminte pentru femei. Unele persoane considera ca sunt creati mai recent, dar de fapt au sute de ani. Si mai mult, initial au fost creati pentru a fi purtati de barbati.

In Grecia antica actorii purtau platforme de pluta sau de lemn, pentru a reprezenta pozitia sociala inalta a personajelor reprezentate. Altii sunt de parere ca intentia era sa ii faca mai inalti pentru a fi mai aproape de zei.

In Venetia in timpul anilor 1400, primii pantofi cu toc pentru femei au fost creati. Platformele erau foarte inalte si unele ajungeau si la 60 cm. Acestia se purtau peste pantofi si scopul era unul practic, de a proteja pantofii obisnuiti de noroiul care era peste tot.

Cu timpul platformele au evoluat in modele de pantofi mai moderne si s-au raspandit in intreaga Europa. Nu erau foarte practici si barbatii, femeile si copii bogati le purtau in semn de bogatie.

In Anglia si Franta pantofii cu toc erau purtati de prostituate si au fost interzisi prin lege. Apoi au devenit subiect de critica si ridiculizare de grupurile religioase, de inalta societate si chiar de Shakespeare.

Se spunea ca Louis XIV al Frantei purta tocuri pentru ca era scund, si a cerut tuturor barbatilor de la curte sa poarte acelasi model creat de el.

Pantofii cu toc similari cu cei purtati in zilele noastre au inceput sa fie purtati in epoca victoriana. Modelul si tocul au inceput sa fie mai comode datorita tehnologiilor moderne de coasere a pielii care au aparut intre timp. Contururile rotunjite reprezentau feminitatea si rafinamentul. Nu erau totusi practici de purtat si mai degraba un simbol al statutului.

Pantofii piele dama au atins un apogeu odata cu aparitia tocului stiletto, care a ramas reprezentativ in categoria pantofilor.

Pantofi pentru femei

Desi au fost creati cu scopul de a proteja piciorul in timpul mersului, au evoluat spre a deveni un simbol si un status in sine, desi initial au fost creati din bucati de piele infasurate in jurul piciorului.

In timpul perioadei Baroque din Europa, crearea pantofilor a devenit o forma de arta. Materialele folosite erau un simbol al clasei sociale ale purtatoarei. Stilul era similar dar oamenii de rand purtau pantofi de piele in timp ce aristocratii purtau incaltaminte din lemn.

Pantofii femeilor si ai barbatilor erau asemanatori pana mesterii au inceput sa experimenteze dupa secolul 15 cu alte materiale pentru femei, de exemplu matase. Si abia in secolul 19 designerii au indrazit sa abordeze alte modele de toc si de talpa, in functie de gen.

In prezent pielea ramane cel mai bun material, fiind durabila, flexibila si cu aspect atractiv.

Pantofi dama piele – parcurs istoric

Preistorie- primele modele de incaltaminte erau realizate din bucati de piele si probabil aratau similar cu mocasinii

Anii 50 I.E- femeile din Roma purtau sandale. Modelele erau inalte pana la genunchi iar femeile si barbatii purtau acelasi design.

Epoca renascentista- evolutia pantofilor a continuat cu accent pe functionalitate mai mult decat pe moda. Datorita rochiilor lungi, incaltarile erau acoperite asa ca nu conta prea mult stilul si designul acestora.

La sfarsitul secolului 15, au aparut pantofii de dama cu calcai rotunjit sau similar cu slapii din zilele noastre. Acestia erau realizati din matase sau materiale delicate.

Secolele 16-19: au aparut primii pantofi dama piele cu toc, pentru ca aristocratii sa nu se murdareasca de noroi. Spre secolul 19 manufactura pantofilor s-a orientat spre moda mai mult decat spre aspectul practic. Tot in aceste timpuri barbatii si femeile au inceput sa poarte pantofi separat, specific genului.

Pantofi dama piele-incotro se indreapta moda

Inca din anii 70 cei mai populari pantofi moderni au devenit cei sport.

Pantofii sport cum sunt adidasii, pantofii de alergare si de baschet sunt cei mai bine vanduti. Datorita dovezilor stiintifice in privinta confortului, impreuna cu reclama facuta de celebritati, aceste modele au devenit populare.

Cand vine vorba de moda nu este usor de prezis ce urmeaza. Adesea sunt reinventari ale modelelor din trecut care au facut furori. Insa unele modele de pantofi dama piele vintage raman inca preferate si alese de influenceri in domeniu.

Indiferent de preferinte, o pereche de pantofi de piele bine aleasa si construita ramane frumoasa si la moda pentru multi ani si de ce nu, poate fi lasata mostenire generatiilor care urmeaza.

Copyright © Napoca 7 - 2022